Insecten worden steeds meer een bestanddeel van dierenvoeding. Dat heeft een reden.
Meer mensen en verspilling
Naast de afname van de hoeveelheid landbouwgrond wereldwijd is er een toenemende vraag naar vis, vlees en zuivel (eiwit). De wereldbevolking groeit en het het gemiddelde vermogen van de bevolking stijgt. Hierdoor neemt de consumptie van luxere producten toe. Daarbij is er een sterk verband tussen inkomen/vermogen en de consumptie van vis en vlees. Het wordt dan ook steeds moeilijker om de wereld te blijven voeden. Op één of andere manier zal de eiwitproductie moeten worden verhoogd. Aan de andere kant worden enorme hoeveelheden voeding dagelijks verspild. Groente en fruit blijken de grootste afvalstromen in de voedingsindustrie hedentendage. Het meeste wordt weggegooid door de consument zelf. Dit heeft ook tot gevolg dat de vraag naar voedsel toeneemt.
Insecten als eiwitbron
Al langer worden er vele soorten insecten speciaal gekweekt als voeding voor terraria dieren. Bijvoorbeeld sprinkhanen, huisvliegen, krekels en meelwormen. Het lukt alleen bij deze soorten niet zo goed om ze grootschalig te produceren. Een uitzondering daarop is de Black Soldier Fly. Van nature leven de larven van de Black Soldier Fly (BSF) met grote aantallen bij elkaar en wat heel mooi is, zij kunnen een groot aantal organische producten als voedsel benutten. Zo zijn de BSF larven bijzonder geschikt om massaal plantaardig eiwit om te zetten in dierlijke eiwit- en vetproducten. Dit is een proces van laag- naar hoogwaardig eiwit.
Efficiënt en milieuvriendelijk
Een eigenschap van insecten is, dat zij de opgenomen voedingsstoffen, voor een groot deel kunnen opslaan in hun lichaam. Het gevolg daarvan is dat zij weinig mineralen uitscheiden en het milieu minimaal belasten. Bovendien kunnen insecten bijzonder efficiënt groeien. Insecten zijn namelijk koudbloedig en dus hoeven zij niet, zoals warmbloedige dieren, hun lichaam warm te houden. Warm houden betekent afvalstoffen produceren.
Dat wat insecten eten wordt 12x efficiënter omgezet in bruikbare lichaamsmassa dan dat een rund dat bijvoorbeeld doet. Grofweg zijn insecten in staat om 2 kg voer om te zetten in 1 kg bruikbare biomassa. Een rund heeft daarvoor 25 kg voer nodig. Dit komt vooral doordat insecten voor bijna 99% als ingrediënt in voedsel kunnen worden gebruikt.
Gezondere darmflora
De BSF larven zijn rijk aan alle essentiële aminozuren. Het profiel van die aminozuren is gunstiger dan dat van de reguliere vleesmelen. Hierdoor is de productie van afvalstoffen bij insecten relatief laag en dat zorgt voor een minimale belasting op de nieren. Ook is het eiwit dat wordt gevormd door de aminozuren heel gemakkelijk verteerbaar. Daardoor zijn er maar weinig onverteerbare eiwitten aan het einde van de dunne en begin van de dikke darm. Schadelijke bacteriën hebben zo minder kans om zich te voeden met die eiwitten waardoor de darmgezondheid toeneemt.
Gewenste vetzuren
BSF larven zijn rijk aan de onverzadigde vetzuren oliezuur en linolzuur. De verzadigde vetzuren zijn vooral laurinezuur en palmitinezuur. Deze hebben een bewezen anti-bacteriële werking en zij remmen ongewenste bacteriegroei.
Allergische reacties
De kans op allergische reacties op basis van voeding bij dieren die insecten eten is minimaal. Dat komt omdat een allergische kruisreactie tussen eiwit van gewervelde dieren en ongewervelde dieren niet mogelijk is. Wanneer een dier allergisch is voor bijvoorbeeld kippeneiwit, dan is er juist wel een kans dat dit dier ook allergisch reageert op kalkoen of kwartel. Hoe nauwer 2 diersoorten verwant zijn, des te groter de kans op allergische reacties.
Overstappen op een hypoallergeen dieet op basis van insecten?
Overstappen op een hypoallergeen dieet op basis van insecten reduceert de kans op jeuk bij uw kat. Minder jeuk zorgt voor minder krabben, schuren en bijten. Ook de kans op maagdarmklachten, zoals braken en diarree, neemt af. Raadpleeg altijd uw dierenarts wat het beste is voor uw kat.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl